Мотивація! Або, коли починати змінювати своє життя?

Зараз стало модним проводити різні семінари і тренінги по мотивації.

Кругом чути гасла в стилі: “Зміни своє життя”, “Вийди із зони комфорту”. Звучать фрази про те, що якщо у тебе щось не виходить, то ти просто цього не хочеш …

У таких випадках моє внутрішнє чуття іноді кричало: “Як же так – я знаю чого хочу, мені заважають конкретні обставини, які не дають мені здійснити бажане, а не моє не бажання щось робити. А мені відповідали просто: ” якщо ти не хочеш, так залишайся і далі в жопе “.

 

motivationОтже, я не тільки як психолог, а й учасник проходив багато подібних тренінгів.

Так що на одних тренінгах звучало щось втішне в стилі: “Ти дуже крутий, і просто повір у себе”. Такі тренінги мені навіть часом здавалися надто приторними. Емоційна ейфорія від них в результаті тривала не більше тижня. І ефект швидко вивітрюється в силу самої реальності.

На інших, навпаки, декларувалося щось на кшталт: “якщо у тебе не вийшло, то ти сам не хотів успіху”. Особисто мені – це іноді здавалося цілковитою маячнею – “Як я можу сам не хотіти собі успіху”?

Але весь парадокс полягає в тому, що – “Я не завжди хочу те, що хочу”. Як би це не звучало тавтологічно, але це саме так.

 

работа мозгаА вся справа в деяких принципах роботи нашого мозку.

Справа в тому, що наш мозок немов якийсь технологічний гаджет, налаштований на “режим економії батареї”.

Плюс, наш розум віддає перевагу тим діям, які принесуть задоволення тут і зараз, або просто, як можна раніше, або, як можна ближче по досяжності.

Тому, хоч ми люди і здатні до стратегічного планування, у нас не завжди добре виходить скористатися належним чином цієї чудової здібністю.

Це одна з причин того, чому ми іноді щось робимо в останній момент і ніяк не можемо змусити себе зробити це заздалегідь.

Наприклад, досить хоча б по півгодини в день готується до іспитів, щоб досить добре здати їх, скажімо, через півроку на сесії. Але ні, ми як завжди все залишаємо на останній день. У кращому випадку, – на тиждень. А потім єдиним “чарівним пенделєм” для нас виявляється саме те, що сам іспит, а за ними і неминучі проблеми в разі не здачі, дуже близькі …

Ну що, згадали свої студентські роки?

Цей принцип поширюється на всю роботу нашої психіки. Адже навіть діти, котрі найбільше краще навчаються не читанням незрозумілих і нудних книжок, а якщо це навчання проходить в ігровій формі. Але ж гра приносить їм певне задоволення. І це задоволення не в віддаленій перспективі, коли вони чогось навчаться, а тут і зараз!

730257Далі я розповім про деякі аспекти того, як правильно налаштувати свою мотиваційну складову в своїх справах і в загально по життю, щоб якомога ближче наблизитися до досягнення заповітної мети – Тут і зараз!

Для початку я скажу дещо, ймовірно, не дуже популярне сьогодні. Раніше всі ці питання вирішувалися дуже просто. Якщо ти не працюєш, то ти ледар і нічого більше. Лінь працюється як порок, праця ж підноситься як чеснота.

Як же може бути інакше, адже саме він, як відомо, згідно знаменитому дідусеві Дарвіну, зробила з мавпи людину. Такі поняття, як депресія, навіть не згадувалися в ряду випадків – “Ти ледар, паразит і точка” …

Згадати тільки народні прислів’я, такі як – “Без праці не вивудити і рибку зі ставка” – і так далі …

Загалом, дуже багато відвідувачів подібних тренінгів ще пару десятків років тому були б просто ворогами народу, дармоїдами та інше. У певному випадку дармоїдство за радянських часів навіть каралося законом.

Але що ж зараз ?!

Депресія стала, без перебільшення, деяким “бичем сучасності”. Наявність досить великої кількості “мотивуючих тренінгів” свідчить не тільки про бажання людей до легкої наживи і, відповідно, подекуди ці тренінги дійсно просто “лохотрон і викачування грошей”.

Це також показує нам те, скільки людей перебувають у своєрідному ступорі. Вони начебто, знають, що треба робити, але ніяк не можуть себе змусити. І, начебто, розуміють для чого і не розуміють, навіщо їм це потрібно, одночасно.

Отже, в пошуках мотивації і “само-мотивації” ми часом допускаємо деякі помилки.

02Помилка перша.

Це пошук понад цінної ідеї, яка грала б роль якогось “чарівного пенделя”.

Ще наша радянська епоха довела, що утопія чи яка-небудь загальна ідея, здатна лише не суттєво підвищити рівень загальної мотивації, якщо не додати до цього хоч якусь особисту зацікавленість і близькість успіху не в далекому майбутньому, а вже за нашого життя. “Ось ось, ще чуть чуть і настане світле майбутнє” – декларували радянські ідеологи. І як тільки воно так і не настало, СРСР розпався.

Як правильно.

Звичайно, не варто переставати мріяти і навіть можна малювати собі казкові перспективи. Так ви будете сприяти виведенню себе з емоційного ступору апатичного або депресивного стану. Але це лише початковий крок, який тільки готує психологічну грунт для сили вашої мотивації і налаштовує вас на позитивний лад. І, якщо не застосувати наступних за текстом методів, то ейфорія, як я описав вище, швидко пройде.

Ви ніколи не примусите себе довго і тривало діяти заради будь-якої мети, якщо не будете отримувати будь-яке задоволення від ваших дій вже зараз. Вкрай важко тримати себе в тонусі, якщо ваше задоволення настане “Один Бог знає коли …”.


Ніхто з олімпійських чемпіонів не став би таким, якби не отримував елементарного задоволення, скажімо, – від ранкових пробіжок на свіжому повітрі. Відома істина про те, що треба любити свою справу, щоб домогтися в ньому успіху – не абстрактна метафора.

Для стійкої мотивації необхідно, щоб ваше задоволення було вже від тих дій, які ви робите сьогодні. Якщо ви навчитеся отримувати задоволення від самого процесу, то ви вже перемогли першу перешкоду.

Навчіться ж отримувати задоволення від маленьких результатів, які як сходи ведуть до великої мети.

 

Отже, задайте собі питання! Прямо зараз запитайте себе. Що я зробив сьогодні для своєї мети, а головне – який задоволення я зміг отримати від сьогоднішніх дій?

 

Якщо таке задоволення є. Те відчуєте радість від нього. Зверніть на ці почуття свою увагу. Нагородите себе цією радістю. А головне сформуйте в собі чітку уявну установку: “Якщо я і далі буду вчиняти дії в цьому напрямку, я буду отримувати все більше задоволення і радості щодня”. І я вам гарантую, – загальна задоволеність від життя і, навіть, ваша працездатність, будуть збільшуватися. Намагайтеся конкретизувати ваше задоволення. Абстрактне задоволення не погано, але тільки конкретні дії призводять до конкретних результатів.

s9522435Помилка друга.

Мрія з серії наукової фантастики, або помилка перфекціоніста.

Прагнення до досконалості це не погано, як і “мріяти не шкідливо”. Мрія може налаштовувати на позитивний лад, про що я вже описав вище і мати інші позитивні терапевтичні ефекти.

Як правильно.

Але ваша, навіть найбільша мета повинна бути наскільки можливо близька до реальності, досяжна і здійсненна і максимальна конкретна, а не абстрактна. Плюс радіти маленьким успіхам треба навіть тоді, коли не все ідеально.

У цьому світі немає нічого досконалого, а значить треба вміти бути задоволеним тим, що вже маєте. Якщо ви щось зробили сьогодні. Нехай не всі як ви хотіли. Скажи собі: “сьогодні вже більше і краще ніж вчора, а значить завтра моє задоволення буде ще більше”.

17675947Помилка №3

Налаштування на сприятливі обставини і час.

Якщо ви чекаєте сприятливу погоду, щоб почати бігати вранці, ви швидше за все так і ніколи не почнете. Займіться цим удома. Ви встали з ранку, а на вулиці дощ. А сьогодні ж ранок понеділка на яке ви запланували: “З понеділка почну …” І малювали в своїй уяві картину того як ви приєднаєтеся до біжить по парку і будете бігти на свіжому повітрі легкої підтюпцем слухаючи або спів птахів або улюблену музику в навушниках.

І тут: “на тобі”! – На вулиці дощ. А в наступний понеділок у вас зламалися навушники, зламався мп3 плеєр, а в вашому бюджеті витрати на ці гаджети зараз не заплановані. Порвався спортивний костюм, і тут дилема: “не побіжу ж я в рваному і брудному”. І так ви кожен раз переносите все на наступний понеділок. Це, напевно, найбільша помилка, прив’язка вашої мотивації до часу і місця. І потім вічно щось заважає … Немов сама “доля” посміюється.

Як правильно.

Правильно тут буде так. Дощ, добре! Дощ очистить повітря від пилу, а я поки зроблю розминку будинку. Встигну добре помитися під душем. І в дорозі на роботу буду дихати корисним післядощовим повітрям.

Правильно – це завжди: “Тут і Зараз”.

Qr1Sig__i_w1Помилка 4

І, напевно, ще одна найбільша помилка – це не займатися своєю справою.

Немає помилки в тому, щоб робити щось не своє, помилка в тому щоб не робити своє!

Як правильно.

Немає нічого поганого в ненависній роботі, якщо вона приносить гроші, поки немає можливості заробити улюбленою справою. Погано, коли в напрямку улюбленої справи не робиться нічого. Потрібно рухатися в напрямку того, що тобі подобається, кожен день. Нехай навіть по початку це буде на рівні хобі. Пам’ятайте потрібно починати з маленького задоволення.

t4Помилка 5.

Помилка волі.

І тут я все ж скажу непопулярну річ, про що вже згадував: “Без праці не вивудити і рибку зі ставка”.

Ще один парадоксальний баг нашої психіки і роботи нашого мозку це те, що ми не дуже високо цінуємо те, що нам легко дістається.

Навіть для найвищого в фізичному сенсі сексуального задоволення потрібно докласти нітрохи фізичних зусиль.

І перш, ніж ваша мотивація почне працювати на вас. Вам доведеться підсилюємо волі долати цей ступор в якому ви можете зараз знаходитися.

Як правильно.

Та все те, що я описав вище – це все працює. Перевірено на собі. Однією силою волі навряд чи будеш щасливий. Але і без відповідного зусилля над собою, все вище перераховане марно. Тут важливо зрозуміти, що як в будь-якій механічній конструкції одне не може без іншого. Літак не полетить. Будь в ньому крила, але без бака з паливом або навпаки, або з повним баком, крилами, але без двигуна, або без інших деталей. Так і в цьому психологічному конструкт потрібно врахувати все це і тоді – це працює і результат буде Тут і зараз!

Отже, наостанок додам. Якщо ви готові почати прямо Зараз щось робити. Я вам гарантую, що в кінцевому рахунку, рано чи пізно, у Вас все вийде! І Ви можете сміливо повірити в себе. Якщо ви зараз не подолаєте цю установку – “Наступного понеділка”. Те залишайтеся в жопе …

 

… Ах да ви прочитали цю статтю, а зараз вже ніч … Ну ладно, в дупі і спати тепло …

Зробіть щось прямо зараз в напрямку мети, нехай це буде хоча б психологічним вправою, забудьте про час і місце.

Тут і Зараз, значить тут і зараз!

Перший крок, як малим він би не був. І ви будете знати, що ви вже почали – процес пішов. А далі не зупиняйтеся, робіть кожен день.

Сдесь и сейчас