Чому психологи не закінчують “Хогвартс”?!

Ви бачили коли-небудь оголошення: “Учасник битви екстрасенсів” … “Записуйтесь на психологічну консультацію за телефонами” … Так, напевно. Але іноді ці два варіанти оголошень сусідують поруч.

Психогвардс9Я помітив, що є  чимало оголошень, де психологи обіцяють, наприклад – поліпшити вашу енергетику. І так, чесно, я теж іноді використовую такі слова в своєму робочому лексиконі. Але це, і, зокрема, психологія не мають до магії і надприродного ніякого відношення. Говорячи про психологічну енергетику, я кажу про Ваш емоційний стан, настрій і тонус. А також про те, наскільки ви бадьорі. Але тут мова не йде про якусь міфічну енергію, або біополе.

Такі поняття як біополе і міфічна “енергетика” не є науковими поняттями. Вони псевдонаукові. Або не визнані офіційною наукою і можуть існувати лише як окреме приватна думка. Критики і захисники езотеричних “знань” можуть сказати: “Як я можу говорити про те, чого не знаю”. Адже, ми не бачимо повітря, але він є …

Так, дійсно,  я не знаю про існування подібних явищ в об’єктивній реальності.

Психогвардс4

Але є кілька речей, які я знаю напевно!

a reader's hand during the reading of the playing cards and Tarot

1. Наш мозок містить приблизно 100 млрд. Нейронів. Можливих зв’язків між ними, за словами деяких дослідників – більше, ніж атомів у всесвіті. А саме цими зв’язками визначається більшість здібностей нашого мозку.

2. Мозок і є вмістилищем нашої психіки.

3. Таким чином, наука чесно каже, що не все знає про психологію людини. Але вона продовжує розвиватися. Наприклад, відносно нещодавно з’явилася така нова галузь, як нейропсихологія.

4. Всілякі там езотеричні знання не мають експериментального підтвердження.

5. Єдиний фактор, який можна віднести до доказової бази – це психологія віри.

6. Віра має іноді досить сильний психотерапевтичний, а іноді і психосоматичний ефекти.

7. Сюди відносяться такі, вже давно вивчені, ефекти: як плацебо і ноцебо (анти-плацебо). Ефект плацебо, за дослідженнями вчених., Може посилити лікувальних ефект від діючих ліків на 40%.

8. Проте, для досягнення ефекту не обов’язково читати стародавні заклинання. Замініть ці заклинання на що завгодно, і ефект буде той самий, бо він залежить не від дії древніх слів. А від віри клієнта і його психологічної налаштованості.

Так що, вирішувати Вам звертатися до всіляких там “псевдо-бабусь” або до кваліфікованих спеціалістів у своїй галузі.

Психогвардс11